Η διαφορετικότητα σε κάνει όμορφο

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

53.737 ώρες ζωής από 1.051 εθελοντές της “Διακονίας” σε παιδιά με σύνδρομο Down

«Τα άτομα με σύνδρομο Down, ισότιμα με τους άλλους ανθρώπους, θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαύσουν πλήρη και ίσα δικαιώματα, τόσο ως παιδιά, όσο και ως ενήλικες. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν πλήρως στις εκδηλώσεις και δράσεις της κοινωνίας ή κοινότητας στην οποία ζουν.»

Αποδεχόμενη πλήρως και θεωρώντας δεδομένες μία προς μία τις παραπάνω λέξεις, η «Εθελοντική Διακονία Ασθενών» όλα αυτά τα χρόνια στέκεται δίπλα σε παιδιά με σύνδρομο Down, που νοσηλεύονται εγκαταλελειμμένα, όπως ακριβώς κάνει και με όλα τα παιδιά που βρίσκονται μόνα τους  στα Νοσοκομεία Παίδων. Από το 2003 έως σήμερα, 1.051 εθελοντές της «Διακονίας» έχουν χαρίσει 53.737 ώρες χαράς, ζωντάνιας και προσφοράς σε εγκταλελειμμένα παιδιά με Σύνδρομο Down, που νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αττικής.

Οι εθελοντές της «Διακονίας» αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά που καλούνται να φροντίσουν, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ισότητας, φιλίας, αποδοχής και σεβασμού από όλους.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα θετικό περιβάλλον και τα παιδιά αυτά αποκτούν αυτοπεποίθηση και προσδοκίες για τον εαυτό τους, θέτοντας τις βάσεις για μια όσο γίνεται πιο φυσιολογική ενήλικη ζωή με ενισχυμένη την αυτονομία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων έχει βρεθεί στην ευχάριστη έκπληξη να διαπιστώσει την εξέλιξη αυτών των παιδιών μέσα από την καθημερινή τους απασχόληση από εθελοντές της «Διακονίας». Η κοινωνικοποίηση, η ενεργή συμμετοχή και η ευτυχία αυτών των παιδιών αποτελούν μερικές μόνο εκφράσεις της εξέλιξης τους και ταυτόχρονα πηγή τεράστιας ευχαρίστησης για τους εθελοντές που συμβάλλουν σε αυτή.

Αποτελεί επίσης μια μικρή απόδειξη ότι τα παιδιά με σύνδρομο Down δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω από την φροντίδα μας, τον χρόνο μας και ίση μεταχείριση. Γιατί δεν είναι κάτι λιγότερο ή περισσότερο από τα υπόλοιπα παιδιά. Είναι απλά λίγο διαφορετικά…

Και «αυτό που σε κάνει διαφορετικό, είναι αυτό που σε κάνει όμορφο!»