“Χρυσή” Βασιλόπιτα

Οι εμπειρίες των εθελοντών από τη προσφορά τους δίπλα σε εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα παιδάκια αλλά και η παρουσία της χρυσής Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, στόλισαν την εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών» για το έτος 2020.

Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθησαν εκατοντάδες εθελοντές και φίλοι της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών», άνοιξε με χαιρετισμό ο πρόεδρος της «Διακονίας» π.Βασίλειος Κοντογιάννης ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, ανέφερε τη σπουδαιότητα του έργου του εθελοντή στα νοσοκομεία στη στήριξη των ασθενών και τη σημαντικότητα της συνεργασίας όλων των φορέων προς ανακούφιση των εχόντων ανάγκη.

Κατόπιν το λόγο πήρε η Χρυσή Ολυμπιονίκης κ.Σοφία Μπεκατώρου η οποία αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την πρόσκληση, ανέφερε το πώς ο αθλητισμός, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, βοηθάει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου στην επιμονή για την επίτευξη του στόχου. Κατόπιν, εξήρε το έργο των εθελοντών της «Διακονίας» αναφέροντας χαρακτηριστικά «τόσοι άνθρωποι μόνοι τους, τόσα παιδιά αβοήθητα κακοποιημένα μέσα στα νοσοκομεία. Νιώθω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι και εσείς το κάνετε μέσα από τη καθημερινή προσφορά σας. Είστε ένας κρίκος από μια μεγάλη αλυσίδα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή αυτών των παιδιών». Και προσέθεσε με αισιόδοξο τόνο ότι «αυτά τα παιδιά δεν έχουν επιλογές, αλλά εμείς έχουμε και μπορούμε να είμαστε κοντά τους και να τα βοηθάμε». Κλείνοντας ανέφερε πως θα ήθελε ενεργά να συμμετέχει στο έργο της «Διακονίας», προσφέροντας όπου υπάρχει ανάγκη.

Στη Χρυσή Ολυμπιονίκη, απονεμήθηκε το «Μετάλλιο Τιμής» της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών» από τον πρόεδρο της «Διακονίας», ο οποίος τόνισε πως στο πρόσωπο της κ.Μπεκατώρου τιμώνται όλοι οι αθλητές και όσοι προσπαθούν μέσα από θυσίες και προσπάθειες να πετύχουν στόχους που έχουν θέσει στη ζωή τους.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αγώνα Κατά του Παιδικού Καρκίνου. Από μέλος της ομάδας Ψυχαγωγίας και Απασχόλησης της «Διακονίας» παρουσιάσθηκε το έργο της «Διακονίας» στα Ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων Παίδων Αθηνών όπου 542 παιδιά είχαν την ευκαιρία να χαμογελάσουν και να παίξουν και να νιώσουν ξανά παιδιά το 2019, παρά το βαρύ νοσοκομειακό περιβάλλον και τη φύση της ασθένειάς τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π.Σιλουανός Ιωάννου, ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου για την ευόδωση του έργου της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών», τόνισε πως «οι εθελοντές της «Διακονίας» κάνουν πράξη το μήνυμα του Χριστού ότι όλοι είμαστε αδέλφια εν Χριστώ, αφού προσφέρουν αφειδώς το χρόνο και την αγάπη τους σε όλους τους συνανθρώπους ανεξαρτήτων διακρίσεων φύλου, θρησκείας, ηλικίας, καταγωγής και άλλων».

Κατόπιν και στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης των εθελοντών της «Διακονίας», έγινε ομιλία με θέμα «Η φυσιολογία των νευρώνων και ο ρόλος τους στη πορεία για τη προσωπική μας αυτοβελτίωση» από τον κ.Παναγιώτη Πλωμαρίτη, Ιατρό Νευρολόγο του Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού. Στη διάρκεια της ομιλίας, στην οποία το κοινό συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις, παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι νευρώνες του εγκεφάλου και έγινε αναφορά στις αρνητικές και θετικές συνάψεις που δημιουργούνται με αποτυχημένες ή επιτυχημένες αντίστοιχα ενέργειες του ανθρώπου.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η ειδική εντεταλμένη της Περιφέρειας Αττικής για τον εθελοντισμό κ.Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, η οποία αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Αττικής κ.Πατούλη, αναφερόμενη στο έργο της «Διακονίας» είπε πως «έχω μείνει άναυδη από το πόσο φιλανθρωπία βλέπω μπροστά μου», ενώ προσέθεσε πως «ο εθελοντισμός προβάλει και αναδεικνύει το θετικό πρόσωπο του Έλληνα και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε στη Περιφέρεια Αττικής».

Την εκδήλωση τίμησε με τη παρουσία της η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» κ.Εύα Κοντοσταθάκου, η οποία συνεχάρη του εθελοντές της «Διακονίας» για το σπουδαίο έργο που επιτελούν ενώ, απευθυνόμενη στον πρόεδρο ανέφερε πως δεσμεύεται να είναι δίπλα στο έργο της «Διακονίας» και να παράσχει τη κάθε δυνατή βοήθεια για την υλοποίησή του.

Η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του «Γ.Ν.Α Σισμονόγλειο» κ.Μαρία Κωστοπούλου η οποία μας τίμησε με τη παρουσία της, ευχαρίστησε τη «Διακονία» για τη δεκαετή συνεργασία και τόνισε πως «οι εθελοντές σας λάμπουν με τη παρουσία τους μέσα στο χώρο του νοσοκομείου». Αναδεικνύοντας τη συνεισφορά και τη σπουδαιότητα του έργου των εθελοντών τόνισε χαρακτηριστικά πως «ανοϊκοί ασθενείς οι οποίοι θεωρούμε ότι λόγω της ασθένειάς τους δεν έχουν πλέον κάποια επικοινωνία με το περιβάλλον, με την αγάπη και το νοιάξιμο των εθελοντών, ανταποκρίνονται, χαμογελάνε, κοιτάνε με ευγνωμοσύνη» και τονίζοντας τη γενική αναγνώριση του έργου των εθελοντών από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων προσέθεσε πως «πλέον το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου αναγνωρίζει τη παρουσία των εθελοντών και στη πρώτη παραπομπή λέει, εδώ νομίζω άμεσα πρέπει να καλέσουμε τους εθελοντές της «Διακονίας»».

Επιπροσθέτως, την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους των εργαζομένων των παιδιατρικών νοσοκομείων Αθηνών η προϊσταμένη της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Αγία Σοφία» κ.Ευγενία Σπυροπούλου η οποία αφού συνεχάρη για την άψογη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της «Διακονίας» και των παιδιατρικών νοσοκομείων, η οποία διαρκεί περισσότερα από 15 χρόνια, ανέδειξε τη σημαντικότητα της προσφοράς των εθελοντών όχι μόνο στον ψυχοσυναισθηματικό τομέα των εγκαταλελειμμένων παιδιών αλλά και στην υποστήριξη του έργου των υπαλλήλων του νοσοκομείου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είστε τα χέρια μας, τα μάτια μας, το χαμόγελό μας, δε προλαβαίνουμε όλα να τα κάνουμε». Επιπλέον ευχαρίστησε τα στελέχη της «Διακονίας» για την αγαστή συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση στην εξυπηρέτηση αιτημάτων φροντίδας/υποστήριξης παιδιών που νοσηλεύονται εγκαταλελειμμένα ή με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία Παίδων Αθηνών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων του έργου για το έτος 2019. Τη περασμένη χρονιά, 541 εθελοντές προσέφεραν 32.402 ώρες εθελοντικής προσφοράς σε 12.521 ασθενείς σε 17 νοσοκομεία της Αττικής, ενώ 329 κακοποιημένα ή εγκαταλελειμμένα παιδιά και μοναχικοί ασθενείς και παιδιά είχαν δίπλα τους 9ώρες καθημερινά, 7 ημέρες την εβδομάδα εθελοντές της «Διακονίας» οι οποίοι τους προσέφεραν στοιχειώδη φροντίδα, υποστήριξη και απασχόληση, απαλύνοντας τον πόνο τους και το «γκρίζο» των νοσοκομειακών χώρων.

Η κοπή της βασιλόπιτας διεξήχθη στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», γεγονός που καταδεικνύει την επί σειρά ετών αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τα νοσοκομεία Αθηνών.

Η βασιλόπιτα ήταν χορηγία των Αρτοποιείων «Θεοδοσίου». Μετά το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους κεράσματα, τα οποία ήταν προσφορά των Αρτοποιείων Κουσιουνέλος, του Ζαχαροπλαστείου «Νέον Κοσμικόν» και της εταιρείας «Βίκος». Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΣΚΑΙ 100,4 και Εκκλησία της Ελλάδος 89,5. Τους ευχαριστούμε όλους ιδιαιτέρως, καθώς στέκονται συνεθελοντές μαζί μας στο έργο προς ανακούφιση των συνανθρώπων μας.
Χρόνια Πολλά!
Καλή Χρονιά!