Έναρξη Γ’ κύκλου Θεωρητικής Εκπαίδευσης των νέων εθελοντών της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών»

Ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος εκπαίδευσης των νέων εθελοντών της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών», το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαΐου.
Διαρκής μέριμνα της «Διακονίας» είναι η σωστή προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων εθελοντών, οι οποίοι θα κλιθούν να προσφέρουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον όπως ο χώρος του νοσοκομείου.

Ο αιδεσιμολογιώτατος π. Βασίλειος Κοντογιάννης, Διευθυντής Τομέα Ποιμαντικής Νοσηλευτηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής,   Υπεύθυνος «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων» και Εφημέριος του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», έκανε την έναρξη της εκπαίδευσης αναπτύσσοντας το θέμα «Εκκλησιαστική Διακονία κι Εθελοντισμός». Στην εισήγησή του διευκρίνισε ότι η εθελοντική δράση δεν είναι μια τυπική ηθική, ανθρωπιστική ή πνευματική υποχρέωση, αλλά ένα ευχαριστιακό μοίρασμα, των δώρων της Αγάπης Του με τους συνανθρώπους μας. Έδωσε έμφαση στην αγάπη & το σεβασμό στον κάθε συνάνθρωπο ως βασικά χαρακτηριστικά της Εκκλησιαστικής Διακονίας, αλλά και στην προσωπική «κένωση», δηλαδή την απαλλαγή απ ότι γίνεται εμπόδιο σε μια καλή εθελοντική δράση όπως εγωισμούς, υστεροβουλίες κ.ά. Τόνισε ότι ο Εκκλησιαστικός εθελοντής δεν δραστηριοποιείται αυτόνομα, μοναχικά, εγωκεντρικά, αλλά ως μέλος μιας Εκκλησιαστικής Κοινότητας. Επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει για τον εθελοντή το αίσθημα της ενσυναίσθησης, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να νοιώθει τα συναισθήματα του άλλου, να συμμετέχει στις εμπειρίες του (βιώματα του), να βάζει τον εαυτό του στη θέση του, αλλά και η ευχέρεια επικοινωνίας που δίνει τη δυνατότητα να αλληλομεταβιβάζονται προς και από τον συνάνθρωπο πληροφορίες, ιδέες, αξίες, βιώματα, συναισθήματα κ.α. Επεσήμανε ότι η «Εθελοντική Διακονία Ασθενών», αξιοποιεί την σύγχρονη επιστημονική γνώση και την εμπειρία, στην οργάνωση και το συντονισμό εθελοντικών δράσεων, διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για αξιόπιστη και ασφαλή εθελοντική δράση. Τέλος επισήμανε στο ακροατήριο πως η Εκκλησιαστική Διακονία & δράση είναι «ένα μοίρασμα που πλουτίζει», «ένα ευλογημένο άδειασμα που γεμίζει»!! Και προέτρεψε να μη διστάσουν τη δοκιμή της έγνοιας στο συνάνθρωπο, που «είναι το μοναδικά αξιόπιστο ρίσκο».

Η δεύτερη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από την κ.Ελισάβετ Χαραλαμπίδου, πρώην Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με θέμα: «Προσέγγιση των εθελοντών στη φροντίδα των ασθενών». Αναφέρθηκε στις αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον εθελοντή, όπως είναι η συναισθηματική ωριμότητα, η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός προς τον ασθενή. Τόνισε ότι ο εθελοντής προσφέρει με τη θέλησή του αφιλοκερδώς, με σκοπό να ανακουφίσει τον πονεμένο συνάνθρωπό του, να τον φροντίσει, να απαλύνει τον ψυχικό του κάματο. Το μεγαλύτερο δώρο είναι η προσφορά προς τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται κατά τη νοσηλεία του.

Στην επόμενη εισήγηση, η Κοινωνική Λειτουργός της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών» κ.Χρήστου Ιωάννα ανέπτυξε το θέμα «Άτομα με ειδικές ανάγκες και εθελοντική προσφορά». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, αναφέρθηκε σε κατηγορίες αναπηρίας ασθενών που θα κληθούν να φροντίσουν οι υποψήφιοι εθελοντές όπως είναι ο αυτισμός, το σύνδρομο Down , η νοητική υστέρηση, η εγκεφαλική παράλυση κ.α, αναπτύσσοντας κι επεξηγώντας τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους. Η αναπηρία ενός ανθρώπου σημαίνει περιορισμό των δυνατοτήτων του, σωματικών και νοητικών. Όση μεγαλύτερη επάρκεια γνώσεων αποκτήσουν οι εθελοντές για τα άτομα αυτά και για τις ιδιαιτερότητές τους, τόσο μειώνεται η προκατάληψή τους βοηθώντας και χαρίζοντάς τους δημιουργικό χρόνο κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους. Επισήμανε ότι σε κάθε δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν θα έχουν τη στήριξη των Κοινωνικών Λειτουργών της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχίζεται την επόμενη Τετάρτη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 2107752706 ή ηλεκτρονικά στο edani@diaconia.gr