διαcoviα: Δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη

Όπου υπάρχει ανάγκη, η συμβολή των εθελοντών είναι πολύτιμη. H «Εθελοντική Διακονία Ασθενών» δε θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή.

Έτσι από την πρώτη στιγμή της κρίσης, λειτουργεί τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης (210 7252706 & 210 7752706) από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00, όπου Κοινωνικοί Λειτουργοί της «Διακονίας» ενημερώνουν, υποστηρίζουν και απαντούν σε ερωτήσεις των εθελοντών μας, αλλά και όποιου συνανθρώπου μας το χρειαστεί.

Επιπλέον, επεκτείνοντας το πρόγραμμα «Διακονία Κατ’ οίκον» συστάθηκε ομάδα εθελοντών, οι οποίοι λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και με τα κατάλληλα εφόδια στέκονται δίπλα σε εθελοντές μας και σε συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Είναι εδώ για να βοηθήσουν αυτά τα άτομα να προμηθευτούν αγαθά πρώτης ανάγκης χωρίς να διακινδυνεύσουν την έκθεση τους σε κάποιο κίνδυνο.

Ωστόσο, η «Διακονία» αυτές τις μέρες δεν θα μπορούσε να μη σταθεί δίπλα στους επί σειρά ετών συνεργάτες της, τα Νοσοκομεία. Αφουγκραζόμενη τις ανάγκες που ανακύπτουν, συγκρότησε «Ομάδα Εθελοντών Ειδικού Σκοπού» για την υποστήριξη των Νοσοκομείων. Η ομάδα αυτή έλαβε ήδη μια πρώτη βασική εκπαίδευση, η οποία πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως μέσω προγράμματος τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 30/3/2020 στις 14:00. Η εκπαίδευση περιελάμβανε παρουσίαση από την κα Ηρώ Μπροκαλάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η οποία ανέλυσε τα νέα δεδομένα σχετικά με τον Κορωνοϊός (nCoV-19), τι προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό, πώς εκδηλώνεται η λοίμωξη (CoVID-19), πώς μεταδίδεται ο ιός και ποια είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε. Τέλος περιγράφηκε αδρά ο ρόλος που θα κληθούν να αναλάβουν οι εθελοντές στα νοσοκομεία με τις κατευθύνσεις και τον συντονισμό του γραφείου της «Διακονίας» τα μέτρα προστασίας.

Η «Εθελοντική Διακονία Ασθενών» εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Η πλημμελής εκπαίδευση εθελοντών μπορεί να αποβεί μοιραία για τους υποστηριζόμενους. Γι΄αυτό, συνεχής επιδίωξη της «Διακονίας» είναι οι εθελοντές της να είναι έτοιμοι να προσφέρουν σε κάθε νέα ανάγκη που ανακύπτει, έχοντας όλα τα εφόδια, την εκπαίδευση και τη γνώση για να προστατεύσουν την υγεία τη δική τους, του στενού ή ευρύτερου κύκλου τους, αλλά και των υποστηριζόμενων από αυτούς.