2η ημέρα Εκπαίδευσης των νέων εθελοντών

Το απόγευμα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη μέρα του πρώτου κύκλου θεωρητικής εκπαίδευσης που οργανώνει η «Εθελοντική διακονία Ασθενών» στοχεύοντας σε καταρτισμένους και ευαισθητοποιημένους εθελοντές.

Πρώτη εισηγήτρια, ήταν η κ. Δαγκλή Ευαγγελία, Κοινωνική Λειτουργός της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών», η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Η σημασία της στήριξης του εθελοντή στη διακονία  του». Τον κύριο άξονα της εισήγησης αποτέλεσε η σημασία του εθελοντισμού και αναπτύχθηκαν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εθελοντών (προς την υπηρεσία και τους ασθενείς) που συμμετέχουν στην ομάδα της «Διακονίας», καθώς και τη σπουδαιότητα του να νιώθει ο εθελοντής ασφάλεια, σιγουριά και μέλος της ομάδας. Επιπλέον, η ομιλήτρια αναφέρθηκε διεξοδικά στους κανόνες που θέτει ο φορέας στην άσκηση του εθελοντικού έργου και της σημασίας για τήρηση αυτών με συνέπεια, για την ασφάλεια του εθελοντή και του ασθενούς. Διευκρίνισε ότι υπάρχει καθημερινή υποστήριξη και εποπτεία των εθελοντών στο έργο τους από τα στελέχη της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών». Κλείνοντας, η ομιλήτρια έδωσε έμφαση στη σημασία της ομάδας και του κλίματος συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού.

Η δεύτερη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από την κ.Ελισάβετ Χαραλαμπίδου, πρώην Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου

«Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» με θέμα: «Προσέγγιση των εθελοντών στη φροντίδα των ασθενών». Αναφέρθηκε στις αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον εθελοντή, όπως είναι η συναισθηματική ωριμότητα, η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός προς τον ασθενή. Επιπλέον παρουσίασε τα κίνητρα του εθελοντή για τη προσφορά και κλείνοντας ανέφερε ότι το μεγαλύτερο δώρο είναι η προσφορά προς τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται κατά τη νοσηλεία του.

Η τρίτη εισήγηση ήταν «Ο Ηλικιωμένος Ασθενής» και αναπτύχθηκε από τον κ.Αθανάσιο Κοντογιάννη, Κοινωνικό Λειτουργό, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, αναφέρθηκε στην
στα χαρακτηριστικά της Τρίτης ηλικίας και τις μεγάλες αλλαγές (κοινωνικές, ψυχοσωματικές, κ.ά.) που βιώνουν οι ηλικιωμένοι, τονίζοντας τη στήριξη που χρειάζονται από το περιβάλλον τους. Αναφερόμενος στους ανθρώπους της Τρίτης ηλικίας που καλούνται να φροντίσουν οι εθελοντές της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών», αναπτύχθηκαν διαταραχές που παρουσιάζονται σε αυτή την ηλικία (π.χ. άνοια, κατάθλιψη κλπ) και τρόποι με τους οποίους οι εθελοντές θα μπορέσουν να τους υποστηρίξουν.

Την εκπαίδευση παρακολουθούν και ομάδα εθελοντών από τη «Διακονία Αγάπης» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.