5η ημέρα της Β΄ Φάσης Θεωρητικής Εκπαίδευσης των νέων εθελοντών της «Ε.Δ.Α.Ν.Ι»

Το απόγευμα της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 16:30 ήταν η πέμπτη ημέρα της Β’ Φάσης της εκπαιδευτικής περιόδου 2016-2017 των νέων εθελοντών μας .
Πρώτη εισηγήτρια, ήταν η κ. Βασιλική Χαντζαρά, Διευθύντρια στο Ε.Σ.Υ., στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Η κ.Χαντζαρά ανέπτυξε το θέμα: «Φυσιολογική ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και αιτίες διαταραχής».
Στην εισήγησή της τόνισε ότι η κοινωνικοποίηση του παιδιού αρχίζει αρκετούς μήνες πριν τη γέννησή του όταν (όχι μόνο με την αφή αλλά και τους ήχους) αντιλαμβάνεται και συμμετέχει στο κοινωνικό περίγυρο. Διευκρίνισε ότι η ψυχική ωριμότητα των γονέων παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ψυχολογικής ισορροπίας του παιδιού επισημαίνοντας ότι οι αιτίες διαταραχής της ψυχικής υγείας του ξεκινούν από την προβληματική σχέση που αναπτύσσει το παιδί, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής, με τους γονείς του.
Δεύτερη εισηγήτρια, ήταν η κ. Ευστρατιάδη Στυλιανή, Κοινωνική Λειτουργός της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών, που ανέπτυξε το θέμα «Τα όρια στην Εθελοντική Διακονία Ασθενών».
Ανέφερε πως η συνειδητοποίηση των ορίων ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και συνεχίζεται έως και την ενήλική ζωή του ατόμου. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σπουδαιότητα των ορίων μεταξύ εθελοντή και ασθενή, καθώς συμβάλλουν στην προστασία και δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της αγάπη και του σεβασμού. Επιπλέον, η μη ύπαρξη ορίων προκαλεί φόβο και ανασφάλεια, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική ή συναισθηματική εξουθένωση τον εθελοντή. Κλείνοντας δόθηκε έμφαση στον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων (ιστορικό του ασθενή), αλλά και στη τακτική επικοινωνία με το γραφείο της «Εθελοντικής Διακονίας» όταν προκύπτουν δυσκολίες στη βάρδια, για να λαμβάνουν την απαιτούμενη καθοδήγηση.