Τρόποι Συνεργασίας

Α. Νοσοκομειακή φροντίδα
Μέσα από την πολυετή εθελοντική δραστηριότητα στους χώρους υγείας τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα γνώρισαν, εκτίμησαν και εμπιστεύονται την  προσφορά των εθελοντών της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Ε.Δ.Α.Ν.Ι.) στους μοναχικούς ασθενείς. Έτσι, όταν το κρίνουν αναγκαίο αποστέλλουν στο γραφείο της Ε.Δ.Α.Ν.Ι. γραπτό αίτημα, ζητώντας της να αναλάβει τη φροντίδα μοναχικών ασθενών. Τότε, Κοινωνικός Λειτουργός της Ε.Δ.Α.Ν.Ι επισκέπτεται το νοσοκομείο, ενημερώνεται αναλυτικά σχετικά με το αίτημα και τον ασθενή, και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους του Νοσοκομείου συναξιολογούν την κατάσταση του ασθενούς και την ανάγκη του σε εθελοντική φροντίδα.

Στη συνέχεια, ενημερώνεται η ομάδα εργασίας της Ε.Δ.Α.Ν.Ι. συνεκτιμούνται οι ανάγκες του ασθενούς με τις υπάρχουσες δυνατότητες και συναποφασίζεται η ανάληψη ή όχι του περιστατικού. Από τη ημερομηνία έναρξης της εθελοντικής φροντίδας του ασθενούς, το Νοσοκομείο λαμβάνει καθημερινά με τηλεομοιοτυπία αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα για το ποιος εθελοντής θα είναι κοντά σε ποιον ασθενή και για ποιες ώρες. Σε ενδεχόμενες τροποποιήσεις το νοσοκομείο ειδοποιείται εγκαίρως.

B. «Διακονία κατ’ οίκον»
Η Εθελοντική Διακονία Ασθενών στη νέα της προσπάθεια συνεργάζεται με ενορίες και δήμους της Αττικής με σκοπό την παροχή φροντίδας σε μοναχικούς ανθρώπους. Έτσι, όταν υπάρχει κάποιο μοναχικό άτομο ο ιερέας της ενορίας, ή ο Κοινωνικός Λειτουργός του δήμου σε συνεργασία με το ίδιο το άτομο και τους συγγενείς του αποστέλλουν γραπτό αίτημα, ζητώντας τη συνδρομή της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών .

Εν συνεχεία, κοινωνικός λειτουργός της υπηρεσίας επικοινωνεί με το συγγενικό περιβάλλον, επισκέπτεται τον υποψήφιο εξυπηρετούμενο ώστε να διασφαλίσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη της συνεργασίας.

Η Ε.Δ.Α.Ν.Ι. μετά από επικοινωνία και ενημέρωση της ενορίας ή/και του δήμου αναλαμβάνει το περιστατικό.

Πριν από κάθε διακονία ενημερώνονται τηλεφωνικά ο εξυπηρετούμενος, ο εφημέριος, ο υπεύθυνος κοινωνικός λειτουργός  και οι συγγενείς του για το ποιοι εθελοντές θα κάνουν βάρδια και για πόση ώρα.

Γ. «Φιλοξενία κατ΄οίκον»
Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά χώρο προς φιλοξενία, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους και υπεύθυνος κοινωνικός λειτουργός της Ε.Δ.Α.Ν.Ι. αξιολογεί το διατιθέμενο χώρο.

Όταν ο χώρος κριθεί κατάλληλος προς φιλοξενία, η υπηρεσία φέρνει σε επαφή τους παρόχους με τους ενδιαφερομένους για να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες φιλοξενίας. Οι προϋποθέσεις και οι όροι καθορίζονται υπεύθυνα μεταξύ τους.