Νοσοκομεία

Α.  Ατομικές Διακονίες φροντίδας μοναχικών ασθενών

Οι εθελοντές προσφέρουν στοιχειώδη φροντίδα σε μοναχικούς ασθενείς (παιδιά και ενήλικες). Με την τρίωρη παρουσία τους συμπαρίστανται στο πλευρό των νοσηλευομένων αναπληρώνοντας εν μέρει την έλλειψη οικογενειακού ή φιλικού υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ασθενής υποστηρίζεται από καταρτισμένους εθελοντές με τρεις βάρδιες  από τις 11:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ. (συνολικά 9 ώρες την ημέρα).

Β.  Συνοδεία Ασθενών

Οι εθελοντές συνοδεύουν μοναχικούς ασθενείς απ΄ το νοσοκομείο στο σπίτι τους, σε κάποια κλινική, ίδρυμα ή όπου αλλού χρειαστεί. Η συνοδεία γίνεται με ασθενοφόρο του νοσοκομείου ή ιδιωτικό ασθενοφόρο σε συνεννόηση με τους υπευθύνους του νοσοκομείου.

Γ.  Γραφειοκρατικές Διαδικασίες

Εξυπηρέτηση μοναχικών ασθενών για διάφορα γραφειοκρατικά θέματα π.χ. ανανέωση βιβλιαρίου, παραλαβή εξετάσεων ή μεταφορά δειγμάτων σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.

Δ.  Ψυχαγωγία  & Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών

Ο εθελοντής κλόουν με τους βοηθούς του επισκέπτονται τα νοσηλευόμενα παιδιά στους χώρους που βρίσκονται και οργανώνουν παραστάσεις για να διασκεδάσουν, ν΄ απασχολήσουν και να κάνουν πιο ευχάριστη την παραμονή των παιδιών στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, ομάδα εθελοντών της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών, υλοποιούν Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης στα Νοσοκομεία Παίδων “Π&Α Κυριακού” και “Αγία Σοφία” αντίστοιχα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία στα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά και ευχάριστα, όσο διάστημα βρίσκονται στο νοσοκομείο. 

Ε.  Νοσοκομειακές Ομάδες

Οι νοσοκομειακές ομάδες απαρτίζονται από εθελοντές που επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα τους νοσηλευομένους. Προσφέρουν μια στιγμή παρηγοριάς, μια κίνηση ανθρωπιάς, μια κουβέντα συμπαράστασης, φέρνοντας την Εκκλησία και την Αγάπη του Χριστού πιο κοντά στους ασθενείς. Η προσέγγιση γίνεται με υπευθυνότητα και διάκριση στη συμπεριφορά τους.

Περιοδικά, αξιοποιώντας προσφορές χορηγών οργανώνονται προγράμματα παιγνιοθεραπείας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.